300 βαθμοί Κέλβιν το Απόγευμα
Το μυθιστόρημα 300 βαθμοί Κέλβιν το Απόγευμα εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2007 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Περίληψη:
Άνοιξη 1897. Δύο πλοία ξεκινούν από το λιμάνι του Γκέτεμποργκ. Επιβάτες τους ο Σάλομον Αντρέ, ο Νιλς Στρίντμπεργκ και ο Κνουτ Φράνκελ. Μαζί τους ταξιδεύουν ένα πλήθος σκεπτικών μετεωρολόγων, καχύποπτων δημοσιογράφων, αγχωμένων μηχανικών και ταλαντούχων σκιτσογράφων. Κατεύθυνση των πλοίων, η Αρκτική θάλασσα.
Μέρες μετά, η πορεία των τριών αντρών στον παγωμένο Βορρά καταλήγει σε μια αινιγματική καλύβα στην άκρη του κόσμου και σ’ ένα αερόστατο -και τότε θ’ αρχίσει το πραγματικό τους ταξίδι.
Κι ενώ ο 20ος αιώνας ξεπροβάλλει και η κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στη Γη μοιάζει να ολοκληρώνεται, οι τρεις τους φαίνονται αποφασισμένοι να βάλουν τη σφραγίδα τους στον αιώνα που έρχεται με ένα παράτολμο εγχείρημα που έχουν σχεδιάσει, στο οποίο όμως μονάχα οι νότιοι άνεμοι μπορούν να τους βοηθήσουν. Έπειτα από μια μεγάλη περιπλάνηση, το φθινόπωρο θα τους βρει σ’ ένα λευκό νησί…
Χρόνια αργότερα μέσα από μια διαδοχή αντικειμένων, εντυπώσεων και επισκέψεων, η ιστορία συνεχίζεται…
Έγραψαν για το βιβλίο:
«Το μυθιστόρημα, 300 Bαθμοί Κέλβιν το Aπόγευμα του Γιώργου Παυλόπουλου ήταν η πιο απρόσμενη και ευχάριστη έκπληξη αυτό το καλοκαίρι … . Μπορεί ένας έλληνας 27 ετών να γράφει έτσι …; Εντυπωσιάζει η γνώση του πολιτισμού του Βορρά … Είναι η αποθέωση της σύγχρονης μεταγραφής του «αρσενικού» βιβλίου περιπέτειας του 1900, μόνο, που στην περίπτωση αυτή ο βαθύς στοχασμός, το κοίταγμα στο τώρα και η καλαισθησία της γλώσσας αφήνουν πίσω το έπος και κατευθύνουν τον αναγνώστη σε ένα πολύ βαθύ κοίτασμα.»
Νίκος Βατόπουλος, Η Καθημερινή, 01/09/2007
«Είναι η ιστορία τριών ανδρών, οι οποίοι αποπλέουν, το 1897, από το λιμάνι του Γκέτεμποργκ, με προορισμό την Αρκτική Θάλασσα. Φανταστικό το συνωμοτικό δίχτυ της πλοκής, μεταξύ γης και ουρανού, ενώ ο 20ός αιώνας κάνει την εμφάνισή του, απρόβλεπτος ακόμη, και παραμένει ωστόσο ώς τις μέρες του 21ου με άλυτα τα ερωτήματα τα αυτονόητα της ύπαρξης.»
Ν. Ντόκας & Β. Κ. Καλαμαράς, Ελευθεροτυπία, 14/09/2007