Το δημοψήφισμα (Tempelhofer Feld)
Το αεροδρόμιο του Tempelhof βρισκόταν στο κέντρο του Βερολίνου και έκλεισε το 2008, υπακούοντας στα ματαιόδοξα σχέδια της Γερμανίας για ένα μεγαλύτερο (δηλαδή, προσανατολισμένο στον μαζικό τουρισμό) αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο είχε χτιστεί το 1927 και ανακαινίστηκε ριζικά τη δεκαετία του 1930, ενώ η αρχιτεκτονική του είναι ενδεικτική της ναζιστικής περιόδου. Οι εγκαταστάσεις και τα κτήρια βρίσκονται ακόμα στις θέσεις τους, ενώ στους διαδρόμους απογείωσης και προσγείωσης βλέπει κανείς σήμερα ποδηλάτες και ανθρώπους που περπατούν.
Μετά το κλείσιμό του, όλοι οι χώροι του αεροδρομίου μετατράπηκαν σ’ ένα πάρκο που ονομάστηκε Tempelhofer Feld και άρχισε να λειτουργεί το 2010. Όταν ο καιρός είναι καλός, το πάρκο κατακλύζεται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπους: αθλήματα, πικνίκ, σκυλιά που τρέχουν και κόσμος που ξαπλώνει στο γρασίδι. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά με οτιδήποτε θεωρείται «αναξιοποίητο», έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον του Tempelhofer Feld. Ήδη, πολλοί ονειρεύονται ανοικοδόμηση του πάρκου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν γενικευμένες αντιδράσεις.
Η οργάνωση 100% Tempelhofer Feld, που υπεραμύνεται της διατήρησης του πάρκου, συνέλεξε μέσα σ’ ένα μήνα τις απαιτούμενες υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στο οποίο οι κάτοικοι θα κληθούν ν’ αποφασίσουν για το μέλλον του μεγάλου πάρκου της πόλης. Στο δημοψήφισμα, που θα λάβει χώρα μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαϊου, οι Βερολινέζοι θα πρέπει ν’ απαντήσουν αν προτιμούν το πάρκο να παραμείνει ως έχει ή αν ο έλεγχός του θα πρέπει να περάσει στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν το κτίσιμο κατοικιών καθώς και της καινούργιας βιβλιοθήκης της πόλης.
Για να έχει ισχύ το αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμμετάσχει το 25% των ψηφοφόρων. Στο τελευταίο δημοψήφισμα της πόλης, που διενεργήθηκε το Νοέμβριο του 2013 και αφορούσε στην απο-ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συμμετείχε το 24,1% κι έτσι, παρά το ότι το 83% ψήφισε υπέρ, το δημοψήφισμα ήταν ουσιαστικά άκυρο.