Μια χρονιά φτάνει στο τέλος της κι ό,τι θα διαβάσετε εδώ είναι ένας μικρός απολογισμός μέσα απ’ τα κείμενα που ανέβηκαν σ’ αυτό το blog.

Ο χειμώνας ξεκίνησε αμήχανα σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας, το Όσναμπρουκ. Οι πολικές θερμοκρασίες με υποχρέωναν να περνάω πολύ χρόνο μέσα σε καφέ και κνάιπε. Ένα βράδυ, έπεσα πάνω σε μια παρέα αντρών που ακολουθούσαν ένα παράξενο τελετουργικό: κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι και κρατούσαν στο χέρι ένα μαύρο κύπελλο.

Αργότερα, στα τέλη του Φλεβάρη επισκέφθηκα την Μολδαβία, χάρη σε μια συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία WizzAir. Η βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη δεν έλεγε να υποχωρήσει και το Κισινάου ήταν λευκό απ’ το χιόνι. Έμεινα για λίγες μέρες εκεί και στη συνέχεια, στις αρχές του Μάρτη, ταξίδεψα στην Υπερδνειστερία, τη χώρα που δεν υπάρχει. Αυτή η μικρή λωρίδα γης είναι στην πραγματικότητα μια διεφθαρμένη επικράτεια, η οποία θυμίζει αρκετά οργουελική πολιτεία.

Η άνοιξη με βρήκε να ταξιδεύω ξανά ανατολικά. Στην αρχή της άνοιξης βρέθηκα στην μαγευτική Οδησσό κι αργότερα, όταν τα χιόνια έλιωσαν, ξαναταξίδεψα στην Ουκρανία, στην όμορφη αλλά και παράξενη Λβιβ.

Πέρασα ολόκληρο το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δούλεψα πάνω στο ταξιδιωτικό μου blog, Letters to Barbara. Έστησα μόνος μου την ιστοσελίδα κι άρχισα να κάνω πλάνα για ταξίδια μακρινά και μη. Τα πρώτα ταξίδια ήταν στην Ελλάδα, μέσα στον Σεπτέμβρη. Στη Σχοινούσα, στη Σίκινο και, φυσικά, στην Ανάφη.

Τον Οκτώβριο ταξίδεψα στο Μινσκ, για ν’ ακολουθήσω τα ίχνη του Λι Χάρβει Όσβαλντ, του δολοφόνου του Κένεντι. Ακολούθησαν πολλά ταξίδια για το Letters to Barbara σε χώρες που πάντοτε ονειρευόμουν να δω: Γεωργία, Αρμενία, Ελβετία, Εσθονία, Αυστρία. Ένα απ’ αυτά τα κείμενα εμφανίστηκε και στα ελληνικά: Τα κρεμαστά φέρετρα της Τσιατούρα, που αφορούσε τα παλιά σοβιετικά τελεφερίκ μιας μικρής πόλης στη Γεωργία.

Προτού ολοκληρώσω αυτόν τον μικρό απολογισμό, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους ακολουθούν αυτό το blog πιστά τα τελευταία 5 χρόνια. Από την πλευρά μου, υπόσχομαι περισσότερα κείμενα και περισσότερα ταξίδια, είτε εδώ είτε στα Letters to Barbara. Ως μια μικρή ανταπόδοση, το e-book με τα κείμενα εφτά χρόνων απ’ το Βερολίνο ήταν, είναι και θα είναι δωρεάν.

Θερμές ευχές για ένα ευτυχισμένο 2019, με υγεία, πολλά ταξίδια κι ένα συν χιλιάδες παράθυρα με θέα τον κόσμο.

Βερολίνο, 24 Δεκεμβρίου 2018,

Γιώργος Παυλόπουλος